2014. december 13. –án hivatalosan is Ökoiskola lettünk. A cím elnyerését tanúsító oklevelet ünnepélyes keretek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium tisztségviselői és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója adták át az iskolák képviselőjének. Az oklevelünket Pozsgai Petra tanárnő, az természettudományi szakcsoport vezetője vette át, aki egyben az ÖKOISKOLA munkacsoportot is vezeti.

 

A cím elnyerésénél figyelembe vették iskolánk eddigi kiemelkedő tevékenységét, amelyet a környezeti nevelésben értünk el:

 Budapesten az elsők között kezdtük el önálló tantárgy (Ember és környezete) keretében a környezettudatos szemlélet alakítását. Több mint egy évtizedig heti 2 órában a 10. vagy 11. évfolyamon sajátították el a tanulók a környezetvédelem alapelvét: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

A környezetei nevelés keretében minden évben egész évfolyamos környezetvédelmi kirándulást tettünk valamely védett hazai értékünk vagy az energia témakörben. (Ellátogattunk a Bős-i Vízerőműhöz, a Paksi Atomerőműben többször jártunk, ahogy az Ipolytarnóc- Hollókő útvonalon is. A Gemenci-erdő, a Skanzen is úti célunk volt.)

Sajnáljuk, hogy az új kerettantervi órafelosztás nem teszi lehetővé ennek a csodálatos tantárgynak a további tanítását, de a természettudományos tantárgyak anyagába természetesen beépítjük a környezetvédelmi témaköröket.

Igyekszünk a diákönkormányzat együttműködésével a diákok minél szélesebb körét bevonni környezettudatos szemléletmód kialakításában. Szinte már hagyománya van az iskolában az évenként megrendezett papír és PET-palackok gyűjtésének. Az ez által befolyt összeget az osztályok megkapják, és saját célokra felhasználják.

A 2012. tanévben a fenntarthatóság nevelés témakörében többfordulós komplex természettudományos versenyt rendeztünk, hagyományt indítva ezzel. A közeli szakközépiskolák együttműködésével minden évben más iskola megrendezésével folytatódik.

Minden év tavaszán a Margit- sziget Sportcentrumában az egészségnap keretén belül, az iskola tanárai és diákjai együtt sportolnak a délelőtt folyamán, továbbá, a sziget bejárása közben különböző állomáspontok kijelölésével környezeti nevelési játékon vesznek részt az osztályok.

Az osztálydekoráció témaválasztásában mindig helyet kap egy ökológiai, természeti témakör feldolgozása. (pl. nemzeti parkjaink, világörökségi helyszínek, fenntartható fejlődés)

A természettudományi tanórákhoz kapcsolódóan évente ellátogatunk a Füvészkertbe, Állatkertbe, Planetáriumba, ökológiai kiállításokra.

A környezettudatos és egészségközpontú nevelés pedagógiánknak eddig is központjában volt, ezt a jövőben is folytatni fogjuk. AZ ÖKOISKOLA címet nem elég elnyerni, meg is kell tartani, amiért még többet kell tennünk, hiszen 3 év múlva még nehezebb kritériumoknak kell majd megfelelnünk.

E-napló

 

ALAPÍTVÁNY

Iskolánk alapítványa: Széchenyi 200 alapítvány. Kérjük, hogy amennyiben támogatni kívánja iskolánk diákjait, akkor az adója 1 %-át az alábbi adószámra utalja:

18004298-1-42

Bővebben...

 

Elérhetőségeink

Budapesti Gazdasági SZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma

1088 Budapest, Vas utca 9-11
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon/fax: +36 1 338 4480
Igazgató: Jakab Szilvia
 
Gazdasági iroda: Bogáti Árpád
telefon: +36 1 338 4592 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.