A könyvtár bemutatása:

 

Az 1912-ben átadott iskolaépületben a könyvtár a negyedik emeleten, egy 100 m2 alapterületű, tetővilágításos teremben kapott állandó helyet. Bútorait, könyvszekrényeit Lajta Béla tervezte – ma is őrizzük és használjuk a megmaradt darabokat.

A könyvtárhelyiség eredetileg tanári olvasóteremként funkcionált, ahol a szép- és szakirodalom mellett gazdag magyar és idegen nyelvű folyóirat-gyűjtemény állt a tanári kar rendelkezésére. Iskolánk egykori tanára, Szerb Antal rendszeresen itt készült óráira.

A diákok számára az egyes szaktantárgyak oktatását szolgáló szertárak mellett külön szakkönyvgyűjteményeket helyeztek el, melyeknek megőrzéséért az arra kijelölt szaktanárok feleltek. A tanulók használatára szánt „ifjúsági könyvtár”(kötelező olvasmányok gyűjteménye, még ma is megvan belőle néhány példány) szintén nem a mai olvasóteremben kapott helyet, és annak is külön őre volt.

Az 1922/23. tanévben a tanári könyvtárat egyesítették az iskolában működő Középiskolát Végzettek Egyéves kereskedelmi Szaktanfolyama könyvtárával. Az így létrejövő könyvállományt a Főváros támogatásával 25 000 000 K kiutalása révén, illetve magán és intézményi adakozások segítségével kibővítették – így az 1923/24. tanévben létrejöhetett a Kereskedelmi Szakkönyvtár. Az állományt koncentráltan fejlesztették: az évkönyveinkben található könyvjegyzékek tanúsága szerint a kor legmodernebb szakkönyveit, idegen- és magyar nyelvű kiadványokat szereztek be. A könyvtárat korábbi feladata ellátása – a tanári kar igényeinek kielégítése – mellett így ezután a felnőttoktatás céljaira is használták.

Első könyvtárosa dr. Schwalm Amadé „a kereskedelmi szaktanfolyam tanára, volt egyetemi tanársegéd, bölcsészettudor” volt. Az ifjúsági könyvtár továbbra is külön működött.

Évkönyveinkben 1944-ig rendszeres feljegyzéseket találunk a könyvtárról, a könyvállományról - a háború utáni évektől egészen az 1970-es évekig azonban már nincs információnk arról, milyen állapotban lehetett.

1974-től végre újra szakképzett könyvtárostanár foglalkozott a gyűjteménnyel; Mangoszné Gombai Márta munkájának köszönhetően a könyvtár – immár a diákok használatában – ismét aktív résztvevőjévé, színterévé válhatott az iskolai életnek.

 

A könyvtár használata:

Az olvasóteremben 40 olvasói hely van, két számítógép internet kapcsolattal használható. A könyvtári munkafolyamatokat szolgálja egy harmadik számítógép, integrált könyvtári szoftverrel (Sziren), melynek segítségével teljes az elektronikus feltárás és a kölcsönzés rendszere. Könyvtárunk állománya jelenleg ~ 12 000 dokumentum.  Az állomány megoszlása: kb. 2/3 szakirodalom, 1/3 szépirodalom.
Gazdag iskolatörténeti gyűjteményünk feltárása folyamatban van.


Szolgáltatások:

Helyben olvasás, kölcsönzés, könyvtárközi kölcsönzés

Tájékoztatás

Bibliográfiák, szakirodalmi ajánlók

Internet elérhetőség

Elektronikus könyvtári katalógusok, honlapok, adatbázisok elérése, használatában segítség

Tankönyvtár

Iskolatörténeti gyűjtemény

 

Nyitva tartás:

 

Hétfő:                           9h - 15h

Kedd:                           9h - 15h      

Szerda:                         9h - 15h

Csütörtök:                     9h - 14h

Péntek:                         9h - 13h

E-napló

 

ALAPÍTVÁNY

Iskolánk alapítványa: Széchenyi 200 alapítvány. Kérjük, hogy amennyiben támogatni kívánja iskolánk diákjait, akkor az adója 1 %-át az alábbi adószámra utalja:

18004298-1-42

Bővebben...

 

Elérhetőségeink

Budapesti Gazdasági SZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma

1088 Budapest, Vas utca 9-11
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon/fax: +36 1 338 4480
Igazgató: Jakab Szilvia
 
Gazdasági iroda: Bogáti Árpád
telefon: +36 1 338 4592 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.